Őrült motorversenyek teszik igazán látványossá a Discovery új Harley-Davidson minisorozatát

egy legendás motor születésének igaz története
A DISCOVERY CHANNEL SAJÁT GYÁRTÁSÚ FIKCIÓS miniSOROZATA
harley és a davidson fiúk
premier: szeptember 18-án, vasárnap 21:00-kor

A Discovery Channel legújabb, három részes sorozata a Harley-Davidson motor születésének és legendává válásának történetét meséli el. Egy világklasszis márka létrehozása tudvalevő, hogy vért-verejtéket igényel, de az talán csak kevesek számára ismeretes, hogy e csoda megálmodói nem egyszer életveszélyes helyzetbe kerültek. Sőt, nem csak ők, hanem a konkurencia versenyzői, a megmérettetés nézői, de még a sorozat forgatásán a színészek is!


A motorkerékpározás mára nagyon népszerű sport, közlekedési mód, életforma, szerelem lett. A motor történetének hajnalán ezek a masinák viszont még aligha voltak alkalmasak más bevált közlekedési eszközöktől komoly tömegeket elhódítani. A Harley-Davidson, a mára több mint száz éves világmárka megteremtői sokszor az életüket kockáztatták az álmuk valóra váltásáért. Joggal merül fel ilyenkor a kérdés: mi volt az egésszel a céljuk? Csupán egy hobbi volt kezdetben a motorépítés, amelyet annyira szenvedélyesen űztek, hogy végül egy legenda született belőle? Vagy már a kezdettől hatalmas vállalat felépítésére törekedtek? Lehetséges, hogy ennél sokkal egyszerűbb a magyarázat: pusztán csak imádták a sebességet? A Discovery Channel új sorozatából kiderül: talán mindegyik igaz, legfeljebb különböző mértékben! Akárhogy is volt egy évszázaddal korábban, a sorozat hitelessége érdekében a forgatáson is adódtak életveszélyes helyzetek – akár csak a valóságban.
„Senki ne gondolja, hogy számítógépes trükköket látnak az epizódokban!” – mesélt a kulisszatitkokról egy interjúban Michiel Huisman, akit a Trónok harcából is ismerhetünk, a Harley és a Davidson fiúk című sorozatban pedig Walter Davidsont alakítja.
 „A kaszkadőrcsapat tagjai, akikkel a verseny jeleneteit felvettük, teljesen őrültek voltak.” Arra a kérdésre, hogy milyen kutatómunkát végzett a szerepre való felkészülése során az általa játszott Walter Davidson életszemléletét, kockázatvállalását illetően, elmondta: „Ahhoz képest, milyen legendás figurák a Harley alkotói, nem sok forrást hagytak az utókorra. Főként a lejegyzett idézeteikből tudtam építkezni a felkészülés során. Ezek között bukkantam rá egyre Walter Davidson szájából: „Amikor a motorjainkon száguldozom egy versenyen, valójában nem a veszélytől való félelem érzése az, amely a hatalmába kerít. Sokkal inkább rettegek attól, hogy a gép meghibásodik, cserben hagy.” Amikor ezt elolvastam, rájöttem egy fontos dologra. Azt már megtudtam korábban, mennyire veszélyesek voltak ezek a versenyek: a motoroknak rémes fékjeik voltak, ehhez képest 160 km/h-val hajtották őket. Iszonyú kockázatot jelentett ezekkel versenyezni – rengetegen megsebesültek, meghaltak… De Walter nem ettől félt! Ő csak arra gondolt, hogy kibírja-e a motor a versenyt, és, hogy ő meg tudja-e csinálni, amiért jött. Ez volt az a gondolat, amibe kapaszkodtam, amikor az első epizódban látható verseny legveszélyesebb jeleneteit vettük fel.”
Hogy ebből mi sült ki, arról Michiel Huisman szerényen hallgatott, viszont Bug Hall, akit Arthur Davidson szerepében láthatunk, egy sajtótájékoztatón elmondta kollégájáról: a forgatás végére kis híján a dublőrcsapat tagjává avanzsált. A Bill Harley-t alakító Robert Aramayo pedig arról sztorizott, hogy Bug Hall-lal az egyik jelenetben nagy sebességgel száguldottak lefelé egy lejtőn, amikor leesett a lánca, és alig tudott elkerülni egy komolyabb balesetet.
Dimitri Doganis, a sorozat egyik producere is kitért a rizikófaktorra, amely nem csak a versenyzőkre állt, hanem bizony a nézők sem voltak annak idején biztonságban a pálya mellett! Ezt kollégája, Michael Fischler társproducer is megerősítette: „Ezek a versenyek minden túlzás nélkül halálos száguldozások voltak. Alig akadt olyan esemény, amelyen nem haltak meg. Vagy a motor felett veszítette el az irányítást a versenyző, ami így a nézőtérre repült, és, mivel nem volt kerítés a pálya és a nézők között, halálos balesetet okozott. Sokszor a versenyzők haltak meg. Véres, emberéleteket követelő megmérettetések voltak ezek. Mint a római gladiátorjátékok.” Mindezek ugyanakkor egy borzasztóan izgalmas sport kezdetét jelentették. Mint Dimitri Doganis mondta: „Mivel a kezdet kezdetén járunk, tudvalevő, hogy nem voltak még komoly szabályok, biztonsági előírások. Harley és a Davidson fiúk ennek ellenére küzdöttek azért, amiben hittek. A sorozatban pontosan ezt ábrázoljuk.”
Mindeközben Amerikában…
…elképesztő nézettséget produkált a Discovery sorozata: az első részt 3,4 millióan nézték meg, és ez a szám kitartott mindhárom epizód esetében: a másodikat ugyanennyien látták, a harmadik pedig 3,34 millió nézőt szegezett a fotelba.

A sorozat olyan sztár színészeket vonultat fel, mint Michiel Huisman („Trónok harca”) Walter Davidson szerepében, Robert Aramayo („Trónok harca”) William (Bill) Harley szerepében, és Bug Hall („Kis gézengúzok”), aki Arthur Davidson figuráját kelti életre. Mellettük Stephen Rider („Daredevil”), Jessica Camacho („Az Álmosvölgy legendája”), Daniel Coonan („EastEnders”), Annie Read („Kínos”), Wilson Bethel („Szívek doktora”), Dougray Scott („Mission: Impossible 2”), Gabe Luna („Matador”), Alex Shaffer („Győzzünk már!”) játsszák a főbb szerepeket, illetve az újoncnak számító Essa O’Shea és Sean Scully.  A sorozatot a Discovery Channel megbízásából a Raw Television gyártotta.

Harley és a davidson fiúk
szeptember 18-án, vasárnaP  21:00-kor
Szeptember 25-én, Vasárnap 21:00-kor
Október 2-án, Vasárnap 21:00-kor
csak a discovery channel műsorán


Megjegyzések