„Minden idők legbékésebb korszakában élünk” Indul a Spektrum idei újdonsága, az „Erőszakos ember” című sorozat

A Spektrum vadonatúj, saját gyártású sorozata, az „Erőszakos ember” minden korábbinál aktuálisabb témával foglalkozik: ez pedig az erőszak. A sorozat bemutatója: október 13-án, 21:00 órakor.

Terrorista-akciók, leszámolás, agresszió, háború, családon belüli erőszak, zaklatás a közösségi felületeken. Ezek a kifejezések ma behálózzák a mindennapjainkat. Vajon most éljük a világ legerőszakosabb korszakát? Félnünk és féltenünk kell?  Kevés aktuálisabb kérdés foglalkoztatja ma az embereket. Ahogy Radnai Péter kreatív igazgató fogalmaz: „A Spektrum tudományos-ismeretterjesztő csatorna. A célja egyben az, hogy a saját készítésű műsoraival rendszeresen olyan témákat mutasson be, amelyek érdeklik az embereket, beszélgetésre, vitákra, de mindenképpen továbbgondolkodásra ösztönzik a nézőt”. Idén a Spektrum ezért az erőszak nyomába eredt. Repülőre ült a legizgalmasabb riportalanyok kedvéért, filmre vette a katonák, a túlélők reakciót, megszólaltatta a kommandóst, az etológust, a dandártábornokot, a pszichológust és a botránykönyv-szerzőt, és most elmeséli, mi történik a világban, és miért „erőszakos az ember”.  Az eredmény meglepő lesz a sorozat végére, mert látni fogjuk: minden benyomásunk és érzésünk ellenére az erőszak mára valójában csökkent.


A sajtónyilvános bemutatón a sorozat producere Lévai Balázs rendező, könyvszerző, televíziós újságíró és dokumentumfilm-készítő a kapcsolódó témák hazai szakembereivel, Tari Annamária pszichoterapeutával, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértővel, Keleti Arthurkiberbiztonsági szakértővel, és Horvát János televíziós újságíróval vitatta meg az emberi erőszak vetületeit az Átrum Film-SzínházPillanatfelvétel c. darab díszletében. A Pillanatfelvétel egy háborús fotós visszatértéről szól, amint testi és lelki sérüléseit próbálja gyógyítani, Pokorny Lia és Bereczki Zoltán főszereplésével.

Tari Annamária alátámasztotta a film kiinduló hipotézisét, miszerint a nyílt erőszak valóban kevesebb napjainkban, de az agresszió maga mégis körülvesz minket napi szinten, elég ha csak a verbális szcénát vesszük alapul; napjainkban rengeteg az agresszív és nárcisztikus tünet. Tarjányi Péter szerint a sorozatnak abban van hatalmas szerepe, hogy az erőszak változására hívja fel a figyelmet, szakértőkkel támasztva alá a téma hitelességét, a tudatosítás pedig a jövőbeli tendenciákon képes némelyest javítani. A modern erőszak egy jó része ma már az online térben zajlik, a bűnözők jelentős része áttette a székhelyét az internetre, hívta fel a figyelmet Keleti Arthur a kiberbűnözés kapcsán. A darkneten, azaz a sötét interneten ma már nagyobb forgalom zajlik, mint az internet legális csatornáin. Horvát János pedig a média globális szerepét húzta alá, ami nagyban hozzájárul ahhoz az érzethez, hogy sokkal több erőszakot észlelünk a világban, hiszen azonnal eljut hozzánk a különböző csatornákon.
Erőszakos ember kisfilm



Megjegyzések