5 érdekesség, amit nem tudott a legendás Alcatraz börtönről

29 éven keresztül működött mindenidők talán legfélelmetesebb hírű büntetőintézete, az Alcatraz, amely többek között arról lett híres, hogy lehetetlen volt megszökni innen. A San Franciscó-i öbölben fekvő létesítményben az évek során 1545 rab töltötte büntetését, akik közül néhányan megkísérelték azért a szökést. Így tett Frank Morris elítélt is, aki 1962-ben két társával együtt lépett meg a börtönből. Az ő történetét követhetik végig a nézők a Szökés Alcatrazból című filmben péntek este, a Paramount Channel műsorán. Kedvcsinálóként, íme, 5 izgalmas információ, amit még valószínűleg nem tudott a legendás büntetés-végrehajtási intézetről.


A leghíresebb fogoly A Szikla néven is ismert szigeten tartották fogva Al Caponét, a hírhedt maffiavezért is, akit az elsők között dugtak az Alcatraz rácsai közé. Az adócsalásért elítélt gengsztert a szigorú és kegyetlenkedésre is hajlamos őrök olyannyira megtörték, hogy végül jó magaviseletéért cserébe a vasárnaponként koncertet adó börtönzenekarban bendzsón is játszhatott.  

Tényleg képtelenség volt innen megszökni? Az Alcatraz 1934–1963 közötti fennállása alatt összesen 36-an próbáltak meglógni a legbiztonságosabbnak tartott börtönből, amelyet a veszélyes áramlatokkal tarkított San Franciscó-i öböl vett körül – így akinek sikerült szabadulni, az is nagy valószínűséggel vízbe fulladt.  A legtöbbeknek nem sikerült a menekülés, de 5 elítélt sorsa azonban a mai napig bizonytalan. A Szökés Alcatrazból című film – amelyet a Paramount Channel-en pénteken láthatnak a nézők - Frank Morris szökésének történetét eleveníti meg. A Clint Eastwood által alakított karakter a valóságban 1962-ben próbálkozott szabadulni két társával együtt: kihegyezett kanalak segítségével jutottak el a szellőzőrendszeren át a tetőre, miközben az őröket az ágyukban elhelyezett baba figurákkal tévesztették meg. A kerítésen átmászva jutottak el a tengerhez, ahol mintegy félszáz esőkabátból összetákolt tutajszerűséggel hajóztak ki, majd örökre nyomuk veszett. Az FBI 17 éven át tartó vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a szökevények valószínűleg megfulladtak az örvényes vízben. 


Pelikánról kapta a nevét A San Franciscó-i öbölben található börtönszigetet 1775-ben spanyol hajósok fedezték fel és „La Isla de los Alcatraces”-nak, vagyis pelikánok szigetének nevezték el az itt élő madárfaj után. Ez a pelikán egyébként hatalmas csőrébe 10 liter vizet is képes felvenni, szárnyfesztávolsága pedig eléri a 2 métert is. 

Itt állt a nyugati partvidék első világítótornya A sziget másik híres építménye az Egyesült Államok első Csendes-óceán partvidéki világítótornya volt, amelyet 1854-ben húztak fel. A torony fényét a hajósok már 41 kilométerről láthatták egészen 1906-ig, amikor is egy földrengésben olyan súlyosan megrongálódott, hogy három év múlva le kellett rombolni. Az egyébként is már elavulttá vált jelzőtorony helyett egy jóval magasabb, 25 métereset építettek kissé délebbre.  

Indiánok foglalták el A szigetet a börtön bezárását követően 1969-ben őslakos indiánok foglalták el, akik saját egyetemet és kulturális központot szerettek volna építeni. A területért cserébe 24 dollár értékben üveggyöngyöket és egy piros ruhát ajánlottak fel a kormányzatnak. A földfoglalás azonban nem volt hosszú életű, ugyanis már 1971-ben távozniuk kellett. Alcatraz szigete egyébként manapság Amerika egyik legjelentősebb turisztikai célpontja: évi közel 1,5 millió látogató kíváncsi a hírhedt büntetőintézet titkaira. 

A Szökés Alcatrazból című film november 18-án, pénteken 21.00 órától a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmcsatornáján!

Megjegyzések