Vajon mit főznek a szerb szomszédaink karácsonykor?

A szerb kultúra igen változatos, az évszázadok folyamán számos, egykor ott élt nép - magyar, görög, bolgár, török – hagyományai is formálták az ország kultúráját, beleértve a gasztronómiát is. A szerbek szerint a jó zene, a jó italok és a jó ételek a boldog élet nélkülözhetetlen hozzávalói. Most a harmadik összetevőnek - jó ételnek– járt utána a TLC csatorna, feltérképezve az ország legízletesebb karácsonyi fogásait.  
A kiváló szerb ételek közül talán a legismertebbek a pljeskavica (fűszeres húspogácsa), a cevapcici (vagdalt hús grillezve) és a burek. De vajon mi kerül a szerb ünnepi asztalra karácsonykor?

November 30-án 21 órakor A legjobb karácsonyi vacsora első epizódjában megismerhetjük a legjellegzetesebb szerb karácsonyi ételeket, melyet az ország ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – készít el.  Lepi Brka tapasztalatait óceánjáró hajók szakácsaként szerezte, bejárva a fél világot Brazíliától Alaszkáig. Így biztosra vehető, hogy van egy s más a tarsolyában, de most ő is hazája kedvenc karácsonyi menüjéből kreál terülj-terülj asztalkámat. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a „hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.

Jellegzetes szerb ünnepi fogás a lovačke šnicle sa šampinjonima is, amelynek magyar elnevezése: vadász steak csiperkegombával.
Vadász steak csiperkegombával (Lovačke šnicle sa šampinjonima)
Hozzávalók 4 főre
  • 4-6 szelet marha- vagy sertésszelet
  • 1 fej hagyma
  • 3 fokhagyma
  • 400 g csiperkegomba
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 pohár víz (1 pohár = 2 dl)
  • bors
  • babérlevél
  • olaj
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Elkészítés:
  • Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
  • Kevés olajban pirítsuk meg őket egy serpenyőben, mindkét oldalon néhány percig.
  • Vegyük ki a hússzeleteket a serpenyőből, és ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a mustárt.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott csiperkegombát, és addig pároljuk, amíg a folyadék el nem párolog az edényből.
  • Adjunk hozzá két evőkanál lisztet és keverjük meg jól.
  • Öntsünk hozzá két pohár vizet és jól keverjük meg.
  • Tegyük bele a hússzeleteket és vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
  • Fűszerezzük ízlés szerint egy kis sóval és borssal, majd babérlevéllel.
  • Lassan öntsük hozzá a harmadik pohár vizet és keverjük meg. A szósz ne legyen se túl sűrű, se túl híg.
  • Főzzük benne a hússzeleteket körülbelül egy órán keresztül közepes lángon.
ÉRDEKESSÉG: A szerbek ortodox vallásuk révén január 6-án ünneplik a karácsonyt. Az ország északi részén, például a Vajdaságban a római katolikus szokások szerint, december 25-én tartják az ünnepet.

A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA – A TLC MŰSORÁN
A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy szerb, egy bolgár, egy magyar és egy román séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti. A www.bestchristmasdinner.com weboldalon minden menü receptje magyar nyelven elérhető lesz, így a séfektől ellesett módszerrel bárki ételcsodákat varázsolhatunk az ünnepi asztalra.
PREMIER
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: SZERBIA - NOVEMBER 30., SZERDA  21:00-KOR
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: BULGÁRIA - DECEMBER 7., SZERDA  21:00-KOR
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: MAGYARORSZÁG - DECEMBER 14., SZERDA  21:00-KOR
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: ROMÁNIA – DECEMBER 21., SZERDA  21:00-KOR

A legjobb karácsonyi vacsora - hamarosan a TLC műsorán

Nenad Gladic – a séf
Nenad Gladić, vagy ismertebb nevén Lepa Brka luxushajók séfjeként járta be a világot Brazíliától Alaszkáig, így különböző ételeket, fogásokat ismert meg, gourmet-vá és világutazóvá válva egyszerre. A két szenvedélyét összeolvasztva egy TV műsort hozott létre Gastronomad címmel. Ezzel a címmel írt egy könyvet is, amelyet azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az utazás és a világ különböző ízei iránt. Nenad a Cooking with the kids „Főzés gyermekekkel” magazin szerkesztője, és egy főzőműsor házigazdája a Kitchen TV-n, Szerbia gasztronómiai témájú kábelcsatornáján.

Megjegyzések