A szerb kultúra igen változatos, az évszázadok folyamán számos, egykor ott élt nép - magyar, görög, bolgár, török – hagyományai is formálták az ország kultúráját, beleértve a gasztronómiát is. A szerbek szerint a jó zene, a jó italok és a jó ételek a boldog élet nélkülözhetetlen hozzávalói. Most a harmadik összetevőnek - jó ételnek– járt utána a TLC csatorna, feltérképezve az ország legízletesebb karácsonyi fogásait.
A kiváló szerb ételek közül talán a legismertebbek a pljeskavica (fűszeres húspogácsa), a cevapcici (vagdalt hús grillezve) és a burek. De vajon mi kerül a szerb ünnepi asztalra karácsonykor?
November 30-án 21 órakor A legjobb karácsonyi vacsora első epizódjában megismerhetjük a legjellegzetesebb szerb karácsonyi ételeket, melyet az ország ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – készít el. Lepi Brka tapasztalatait óceánjáró hajók szakácsaként szerezte, bejárva a fél világot Brazíliától Alaszkáig. Így biztosra vehető, hogy van egy s más a tarsolyában, de most ő is hazája kedvenc karácsonyi menüjéből kreál terülj-terülj asztalkámat. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a „hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.
Jellegzetes szerb ünnepi fogás a lovačke šnicle sa šampinjonima is, amelynek magyar elnevezése: vadász steak csiperkegombával.
Vadász steak csiperkegombával (Lovačke šnicle sa šampinjonima)
Hozzávalók 4 főre
- 4-6 szelet marha- vagy sertésszelet
- 1 fej hagyma
- 3 fokhagyma
- 400 g csiperkegomba
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál liszt
- 3 pohár víz (1 pohár = 2 dl)
- só
- bors
- babérlevél
- olaj
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Elkészítés:
- Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
- Kevés olajban pirítsuk meg őket egy serpenyőben, mindkét oldalon néhány percig.
- Vegyük ki a hússzeleteket a serpenyőből, és ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a mustárt.
- Adjuk hozzá az apróra vágott csiperkegombát, és addig pároljuk, amíg a folyadék el nem párolog az edényből.
- Adjunk hozzá két evőkanál lisztet és keverjük meg jól.
- Öntsünk hozzá két pohár vizet és jól keverjük meg.
- Tegyük bele a hússzeleteket és vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
- Fűszerezzük ízlés szerint egy kis sóval és borssal, majd babérlevéllel.
- Lassan öntsük hozzá a harmadik pohár vizet és keverjük meg. A szósz ne legyen se túl sűrű, se túl híg.
- Főzzük benne a hússzeleteket körülbelül egy órán keresztül közepes lángon.
ÉRDEKESSÉG: A szerbek ortodox vallásuk révén január 6-án ünneplik a karácsonyt. Az ország északi részén, például a Vajdaságban a római katolikus szokások szerint, december 25-én tartják az ünnepet.
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA – A TLC MŰSORÁN
A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy szerb, egy bolgár, egy magyar és egy román séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti. A www.bestchristmasdinner.com weboldalon minden menü receptje magyar nyelven elérhető lesz, így a séfektől ellesett módszerrel bárki ételcsodákat varázsolhatunk az ünnepi asztalra.
PREMIER
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: SZERBIA - NOVEMBER 30., SZERDA 21:00-KOR
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: BULGÁRIA - DECEMBER 7., SZERDA 21:00-KOR
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: MAGYARORSZÁG - DECEMBER 14., SZERDA 21:00-KOR
A LEGJOBB KARÁCSONYI VACSORA: ROMÁNIA – DECEMBER 21., SZERDA 21:00-KOR
A legjobb karácsonyi vacsora - hamarosan a TLC műsorán
Nenad Gladic – a séf
Nenad Gladić, vagy ismertebb nevén Lepa Brka luxushajók séfjeként járta be a világot Brazíliától Alaszkáig, így különböző ételeket, fogásokat ismert meg, gourmet-vá és világutazóvá válva egyszerre. A két szenvedélyét összeolvasztva egy TV műsort hozott létre Gastronomad címmel. Ezzel a címmel írt egy könyvet is, amelyet azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az utazás és a világ különböző ízei iránt. Nenad a Cooking with the kids „Főzés gyermekekkel” magazin szerkesztője, és egy főzőműsor házigazdája a Kitchen TV-n, Szerbia gasztronómiai témájú kábelcsatornáján.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése