A South Park alkotóit is megihlette a Cloverfield

A világsikerű akciófilm június 12-én látható a Paramount Channel műsorán
A filmtörténelemben talán még soha nem övezett akkora titkolózás egyetlen mozifilmet sem, mint a 2008-ban debütáló Cloverfieldet. A J. J. Abrams rendezte katasztrófafilmnek még címét sem ismerték a nyilvános vetítésekig. A Paramount Channel június 12-én újra felidézi a rejtélyes hangulatot és borzongást hoz a hétfő esti szürkeségbe. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Cloverfieldről, amellyel örökre beírta magát a klasszikus szörnyfilmek világába.
Már a bemutató előtt kultusszá vált
A film körüli rendkívüli titkolózás és a tudatos, szinte képkockáról képkockára való szivárogtatás következtében rajongói blogok hada foglalkozott a témával már jóval a film bemutatása előtt. A jól felépített vírusmarketing kampánynak köszönhetően hatalmas felhajtás övezte minden előzetesét, az interneten terjedő félinformációk utáni vadászat pedig valóságos kultusszá alakította a filmet. Az alkotók több weboldalt is készítettek, amelyeken a látogatók fotórészletek összerakásával találhatták meg a film egy újabb „darabját”, de árulkodó jelként néha a filmbeli szörnyeteg is felharsogott, ha sokáig érintetlen maradt a számítógép egere.
Rejtélyes film, cím nélkül?
A filmet eredetileg is Cloverfieldnek nevezték el, ám a nagy érdeklődés miatt gyakran váltogatták a nevét. A kezdetben cím nélküli, 1-18-08-ként emlegetett produkciót készítése folyamán számtalanszor átnevezték, de mivel az aktuális cím mindig kiszivárgott, újra és újra megváltoztatták azt.  Végül visszatértek a kezdetekhez, amelynek érdekessége, hogy nem az alkotáshoz, hanem a producerhez köthető – Abrams ugyanis autójával mindig a Clover Field nevű kijáraton tért le Santa Monica-i irodájához.
Az ikonikus New York-i szörny másokat is megihletett
A Szabadság-szobrot könnyedén kettészelő óriás a South Park készítőit is inspirálta, olyannyira, hogy a tizenkettedik évadban két részt is dedikáltak a szörnyetegnek. A Pánjárvány és a Pánjárvány 2: A Rémület című epizódokban a fiúk pénzkeresés céljából perui pánsípbandát alapítanak, de az események hamar kicsúsznak a kezeik közül és egy ősi átkot szabadítanak South Park-ra, ahol a lakosságot óriás tengerimalacok terrorizálják. Az epizódokban a kameramozgások és a szörnyek támadásai is utalnak a Cloverfield ikonikus jeleneteire.
Évekig tartotta a legnagyobb januári bevétel rekordját
A Cloverfieldet 2008. január 18-án több mint 3000 moziban vetítették, a nyitó napon pedig majdnem 17 millió dollár bevételt hozott az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában.  Egészen 2014-ig tartotta a legmagasabb januári bevétel heti átlag rekordját. Világszinten 170 millió dolláros bevételt hozott az alkotóknak.
Cloverfield

A világsikerű akciófilm június 12-én 21.00 órától látható a minőségi filmeket sugárzó Paramount Channel műsorán!

Megjegyzések