A Mozinet októberi dvd megjelenései

Októberben hat filmmel is jelentkezünk dvd-n, köztük az elmúlt év legnagyobb sikereivel: érkezik az Oscar-jelölt Mustang, a Michael Caine, Harvey Keitel és Jane Fonda főszereplésével készült Ifjúság, a múlt század Párizsába kalauzoló Csokoládé, de a kínálatban szerepel bizarr vígjáték (Legújabb testamentum) és rendkívül látványos természetfilm (Évszakok) is. 


Október 3-tól a boltokban:

Csokoládé (Chocolat)  (12)

Az egész világon hatalmas sikert arató Életrevalók sztárja, Omar Sy alakítja a főszerepet ebben a megható és igaz történetben, amely a XIX-XX. század fordulójára kalauzol. Franciaországban ekkor a cirkusz a virágkorát érte. A kubai Rafael Padilla az első színes bőrű volt, aki színpadra lépett, Csokoládé művésznéven: barátjával Footit-vel (James Thiérrée) a vándorcirkuszosok teljes ismeretlenségéből törtek a csúcsra. Műsorszámuk hatalmas népszerűségre tett szert, bejárták vele az országot, mígnem Párizsban igazi szupersztárrá váltak. A hirtelen jött vagyon és hírnév azonban megmérgezte kettejük barátságát, a szerencsejáték és a nők rabjává váló Csokoládé pedig önálló karrierre vágyott.
Csokoládé korának szimbolikus személye volt, aki megihlette a világhírű festőt, Toulouse Lautrec-et és feltűnt az első filmkészítőkként számon tartott Lumiére testvérek első alkotásaiban is.

Roschdy Zem nagyszabású, egyszerre kacagtató és megríkató filmje nem csak az elfeledett sztár portréja, hanem egy letűnt kor krónikája, melynek témafelvetései könnyedén átültethetők a kortárs környezetbe is.
Paolo Sorrentino a Rómába kalauzoló, Oscar-díjas A nagy szépség után ismét Fellinit idéző, lenyűgöző filmmel jelentkezik. Ezúttal egy svájci Alpok-beli luxusszálloda szolgáltatja a díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred (a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező Mick (Harvey Keitel). Fred kíváncsisággal szemléli a hotel többi vendégét, lánya (az Oscar-díjas Rachel Weisz) problémáit, valamint a fiatal és ambiciózus írókat, akikkel Mick együtt dolgozik egy forgatókönyvön. Saját zenei karrierjét lezártnak tekinti, ám a legmagasabb szinten szeretnék, hogy még egyszer vezényeljen: magától II. Erzsébet brit királynőtől kap meghívót, hogy lépjen fel Philip herceg születésnapján. A meghívást rögtön elutasítja, de a királyi család állhatatosnak bizonyul.

Sorrentino újra gyönyörű tájakon foglalkozik az élet mindenkit érintő nagy kérdéseivel. A megigéző képekben gazdag mozi a rendezőóriás eddigi legnagyszabásúbb, angol nyelven forgatott alkotása, amelyben olyan sztárok remekelnek, mint Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano és Jane Fonda.
Öt lánytestvér egy török faluban él nagybátyjukkal és nagyanyjukkal. A kamaszlányok felhőtlen boldogságban vágnak neki a nyári szünetnek, de a bigott török közeg a legkisebb kilengést sem tűri: az egyik szomszédasszony jelenti a lányok erkölcseire vigyázó nagymamának, hogy azok együtt fürödtek a tengerben a falubeli fiúkkal. A nyári vakáció a lányok számára nem azt a szabadságot hozza, amire számítottak, éppen ellenkezőleg, nevelőik egyre drasztikusabb módszerekkel próbálják betörni őket és megakadályozni, hogy az ezeréves tradíciók ellenében viselkedjenek. Az öt lány öt különböző választ ad az elnyomásra.

A normális gyerek- és fiatalkorra, szabadságra és szerelemre vágyó kamaszlányok története a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnagyobb dobása volt. Az elsőfilmes török rendezőnő filmje komoly témát boncolgat, ám igazi életigenlő, befogadható és megható mozi, amelyet Oscar-díjra jelöltek.
Isten nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. Ha azt hittük, hogy csak véletlenül esik a lekváros kenyér mindig lekvárral lefelé a földre, vagy hogy csak pechünk van, hogy a pénztárnál mindig a mi sorunk a leglassabb, akkor tévedtünk. Isten azzal üti el az idejét, hogy ezekhez hasonló bosszantó szabályokat ötöl ki, hogy megkeserítse az életünket. A fia egyszer már fellázadt a mogorva, rosszindulatú, befordult apja ellen, de az Újszövetség nem oldott meg mindent. Most Isten lánya, a tízéves Ea a soros, hogy kimenjen az emberek közé és új alapokra helyezze a világ működését. Ea feltöri apja számítógépét, az embereknek sms-ben kiküldi haláluk időpontját, ezzel káoszt szabadít a világra, majd megszökik, hogy hat új apostolt keressen, akikkel megírhatja a Legújabb testamentumot.

Jaco Van Dormael, a Mr. Nobody rendezőjének fekete vígjátékában, a Legújabb testamentumban Istent az egyik legsokszínűbb belga színész, Benoît Poelvoorde(Coco Chanel, A hírnév ára, 3 szív) alakítja. A polgárpukkasztó, de hangulatában leginkább az Amélie csodálatos életét idéző filmben Poelvoorde mellett fontos szerepet kap François Damiens (Tango Libre – Szabad a tánc, Körberajzolva) és Catherine Deneuve is, hogy egy teljesen őrült, életigenlő utazásra hívják a nézőt.

Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, a hatalmas sikerű Vándormadarak alkotói valószínűleg a filmtörténet legnagyszabásúbb természetfilmjét készítették el: a több éven át forgatott, 40 millió dolláros költségvetésű Évszakok Európa elmúlt csaknem húszezer évének történetét mutatja be – az állatok nézőpontjából.

Amikor befejeződött az utolsó jégkorszak, egy nyolcvanezer évig tartó télnek szakadt vége Európa nagy részén. A jég elvonulása után újra elkezdődött az évszakok váltakozása. A kontinenst hamarosan sűrű, élettel teli erdőségek borították be, amelyekben a vadállatok számos fajtája jelent meg. Az Évszakok a bölények, a farkasok, a hiúzok, medvék és a többi európai vadállat története, ahogy próbálnak alkalmazkodni és túlélni, dacolva a klímaváltozással és a magának egyre nagyobb területet kiszakító emberrel.

A film egyszerre tesz fel kérdéseket az emberi civilizáció és az állatok békés egymás mellett élésének lehetőségéről és válik minden idők egyik leglátványosabb természetfilmjévé, a rendezőpáros kompromisszumot nem ismerő alkotómódszereinek és a külön a filmhez fejlesztett speciális drónkameráknak köszönhetően. Az Évszakok azt a világot mutatja be, amelyben élünk – ám egészen biztosan úgy, ahogy még soha nem láthattuk.
Festői szépségű izlandi völgyben él a birkatenyésztő testvérpár, Gummi és Kiddi. Azonos életmódot élnek, azonos területen az ország legjobb vérvonalú, díjnyertes juhait tenyésztve, de ezek ellenére négy évtizede nem álltak szóba egymással.

Amikor Kiddi birkáit végzetes betegség támadja meg, az egész völgy állattartása veszélybe kerül. Hogy a járványt megfékezzék, a hatóságok le akarják mészárolni az állatokat, ezzel pedig nemcsak a fő bevételi forrásuktól esnek el a férfiak, de az évszázadok alatt nemesített fajta is kihal. A két testvér felismeri, hogy csak úgy menthetik meg a jószágokat, ha ennyi évnyi haragtartás után újra összefognak.

Az egyszerre fanyar humorú és drámai, gyönyörű tájakra kalauzolóKosok a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Un Certain Regard szekció fődíját nyerte, néhány hónappal később pedig Kolozsváron a Zsűri Különdíját és a Közönségdíjat kaparintotta meg.

Megjegyzések