Mélytengeri nyomozók a DoQ-n

Ping-pong labdákkal emelték volna ki a Titanicot
Új évaddal folytatódik a Mélytengeri nyomozók a DoQ-n

Egy-egy háború után az érintett városokat rendszerint újjáépítik, a szárazföldi harcok romjait pedig elszállítják… de vajon mi történik az elsüllyedt hajókkal? Nem is gondolnánk, de a tengerek, óceánok a történelem egyes korszakainak darabkáit őrzik, gyakran ép állapotban. A DoQ nagysikerű sorozata, a Mélytengeri nyomozók december 10-étől új évaddal folytatódik: a nézők minden epizódban egy-egy elsüllyedt történelmi ronccsal ismerkedhetnek meg, sőt láthatják a szerencsétlenségek archív felvételeit is. Lássunk négy híres hajóroncsot, amely még ma is a tenger fenekén pihen!


RMS Titanic
A Titanic a valaha volt leghíresebb utasszállító hajó, melynek történetét a filmvászonról már sokan ismerik. Azt azonban csak kevesebben tudják, hogy az 1912 áprilisában jéghegynek ütközött és elsüllyedt hajó még mindig a tenger mélyén pihen: az Új-Fundland partjaitól 600 kilométerre és 3700 méteres mélységben található roncsból ugyan már felhoztak minden fontos tárgyat a felszínre, magát a Titanicot a víz alatt hagyták - ennek legfőbb oka az, hogy voltaképpen lehetetlen felvontatni a tengerfenékről. Egyesek már olyan, a valóságtól elrugaszkodott ötletekkel is előrukkoltak, mint a hajóroncs ping-pong labdákkal való feltöltése: a tervek szerint a nyomás miatt magától felemelkedne a Titanic…


USS Utah
A USS Utah az amerikai haditengerészet egyik büszkesége volt: 1911-ben építették, és egészen harminc évig állt szolgálatban. 1941-ben végül a japánok által, Pearl Harbornál végrehajtott offenzíva során torpedótámadás érte, melynek következtében percek alatt elsüllyedt. A csaknem 160 méter hosszú, dicsőséges hadihajó legénységének nagy része – 64 haditengerész kivételével – el tudta hagyni a hajót, a roncsot viszont azóta sem emelték ki a vízből, így a hajó rozsdásodó teteme mind a mai napig a kikötő közelében nyugszik.


Sweepstakes
A kanadai Huron-tó partjainál, Tobermory település közvetlen közelében fantasztikus látvány fogadja a magasból a vízfelszínre tekintő turistákat, ugyanis egy hatalmas, lapos hajó nyugszik a kristálytiszta vízben. Ez az elsüllyedt óriás nem más, mint a Sweepstakes nevű szénszállító hajó, amelyet 1867-ben építettek, ám 18 év kőkemény munka után megrongálódott, és hiába vontatták el, nem sikerült időben megjavítani, így 1885-ben elsüllyedt a városka közelében – így már 131 éve alussza álmát a festői környezetben.

P29-es járőrhajó
Nem csak az elmúlt évszázadokban, hanem manapság is előfordul, hogy egy elsüllyedt hajót nem húznak fel a felszínre: ezt példázza a Málta partjainál elsüllyedt P29-es járőrhajó esete is. Az 50 méter hosszú vízi jármű 2007-ben kapott léket, ám a kiemelés helyett a helyieknek más tervük volt a ronccsal: búvár-attrakcióvá alakították, így a borzongásra vágyó katasztrófaturisták beúszhatnak a fedélzetre, ahol a legénység által otthagyott eszközöket, így például egy automata golyószórót is szemügyre vehetnek.

Mélytengeri nyomozók – évadpremier a DoQ műsorán december 10-én, 20.00 órától, új részek minden szombaton és vasárnap!

Megjegyzések